Waar moet ik op letten als ik een autoverzekering of vlootverzekering afsluit?

Het is essentieel om goed te begrijpen wat elke verzekering dekt en welke opties het beste bij uw situatie passen.

Deel dit inzicht

Introductie

Het afsluiten van een auto- of vlootverzekering is een belangrijke stap om uzelf, uw passagiers en uw voertuigen te beschermen. Of u nu een enkele autoverzekering of een vlootverzekering nodig heeft, het is essentieel om goed te begrijpen wat elke verzekering dekt en welke opties het beste bij uw situatie passen. Lees meer over dit type verzekering op onze pagina’s over de autoverzekering en vlootverzekering.

Welke dekkingen zijn er mogelijk?

Een autoverzekering is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook een cruciale factor om zorgeloos de weg op te kunnen. Er zijn echter nog heel wat extra waarborgen dewelke ook zeer nuttig zijn en dus de moeite waard om te bekijken. Hier zijn de belangrijkste waarborgen die u kunt verwachten bij een auto- of vlootverzekering:

Burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA)

De BA-verzekering is de enige verplichte autoverzekering in België. Deze verzekering dekt de schade die u veroorzaakt aan anderen tijdens een ongeval waarbij u in fout bent. Belangrijk om te weten is dat deze verzekering niet uw eigen schade dekt.

Omniumverzekering

Kleine omnium:
Deze dekt schade aan uw voertuig door diefstal, brand, natuurrampen, aanrijdingen met dieren en glasbreuk.

Grote omnium:
Deze gaat verder en dekt ook schade door eigen fout, vluchtmisdrijf van de tegenpartij en vandalisme.

Pechbijstandsverzekering

Deze waarborg zorgt ervoor dat u snel geholpen wordt bij problemen zoals brand, diefstal, sleutelverlies, ongevallen, lekke banden en panne. Deze verzekering biedt in de meeste gevallen ook een vervangwagen aan.

Ongevallenverzekering bestuurder

Bij een ongeval bent u als bestuurder niet standaard verzekerd voor uw eigen kwetsuren als u in fout bent. Een ongevallenverzekering biedt dekking voor medische kosten, arbeidsongeschiktheid en overlijden.

Rechtsbijstandsverzekering

Deze verzekering verdedigt uw belangen bij geschillen, bijvoorbeeld met garages of in geval van strafrechtelijke vervolging na een verkeersovertreding. Het is vooral nuttig wanneer de tegenpartij de schade niet automatisch vergoedt, zoals bij ongevallen met buitenlandse voertuigen.

Een vlootverzekering biedt bovendien unieke voordelen die specifiek zijn afgestemd op de zakelijke behoeften:

  • Gunstigere tarieven: Door alle voertuigen onder één polis te bundelen, geniet u van gunstigere voorwaarden.
  • Minder administratie: Met vaste tarieven voor de hele vloot, ongeacht de bestuurder, bespaart u veel tijd en administratieve rompslomp.
  • Jaarlijkse monitoring: Uw polis wordt jaarlijks aangepast op basis van de groei en veranderingen binnen uw bedrijf, zodat u altijd optimaal verzekerd bent.

Conclusie

Of u nu een particulier bent die een enkele autoverzekering nodig heeft of een ondernemer met een groeiend wagenpark, het is cruciaal om goed te begrijpen wat elke verzekering dekt. De juiste dekking kan u beschermen tegen onverwachte kosten en juridische complicaties, waardoor u met een gerust hart de weg op kunt. Maak altijd een weloverwogen keuze en overweeg uw specifieke behoeften voordat u een verzekering afsluit. Wij bekijken dit graag samen met u. Neem contact met ons op via het contactformulier op onze website of bel ons op via het nummer 03/326.38.80.

Meer om van te houden